Definisi Ragging (Rag)

Pernah dengar istilah Ragging atau budaya Ragging ? Yang selalunya terkenal di asrama-asrama sekolah, universiti atau kolej.

Golongan yang beradab lagi bertamadun tidak akan menyokong amalan RAGGING ini tetapi masih ada kelompok manusia yang menyokongnya dengan mengatakan bahawa.

RAGGING adalah untuk mengajar Junior menghormati Senior…untuk mengerat hubungan silaturahim antara Junior dan Senior…untuk menguatkan semangat diri….sebagai amalan seronok-seronok yang menjadi tradisi..

Tahukah anda apa definisi atau maksud RAGGING atau RAG mengikut 2 buah kamus Bahasa Inggeris online ?

ragging

ragging 2

RAG adalah bermaksud “to make fun of someone..” iaitu mempermainkan seseorang, memalukan seseorang, menjadikan seseorang bahan ketawa atau dalam kata lain menjatuhkan harga diri sesorang dengan meletakkan diri seseorang itu dalam keadaan sangat rendah.

Kita tahu bahawa Islam mengajar umatnya menghormati sesama saudara Islam dan menghormati manusia lain. Maka, adakah amalan RAGGING dibenarkan oleh agama Islam kononnya dengan alasan untuk membina rasa hormat dan membina silatarahim antara Junior dan Senior ? Fikirkan.

Leave a Reply